-
داکت اسپلیت چیست؟
با رشد ساخت و ساز در شهرها و همچنین رشد تکنولوژی، سیستمهای جدیدی برای تهویه مطبوع ساختمانها طراحی شده است. از جدیدترین این سیستمها میتوان به داکت اسپلیت اشاره کرد. داکت اسپلیت مانند کولر گازی کانالی نوعی سیستم تهویه مطبوع دو تکه است. ساختمان آن هم مانند اسپلیت دیواری از یک یونیت داخلی (هواساز) و یک یونیت خارجی (کندانسور + کمپرسور) تشکیل شده است.
هوا ساز داکت اسپلیت به صورت توکار درون سقف وصل میشود و سپس با استفاده از کانال کشی هوا را به اتاقها و سایر مکانها انتقال میدهد. اما یونیت خارجی خارج از فضای داخلی ساختمان نصب میشود.
-
انواع داکت اسپلیت
داکت اسپلیتها در دو نوع معمولی و اینورتر عرضه میشوند:
اینورتردار: یکی از بارزترین تفاوتهای داکت اسپلیت اینورتردار و معمولی در سرعت متغیر آن میباشد. در ساخت این سیستم، سیگنال مربوط به بار سرمایشی و یا گرمایشی از طریق یک سنسور به قسمت کنترلر موتور الکتریکی کمپرسور ارسال میشود. دور کاری موتور متناسب با بار و به طور پیوسته کم یا زیاد میگردد تا هوای درخواستی کاربر به حد مطلوب برسد.
معمولی: عملکرد سیستم داکت اسپلیت معمولی اینگونه است که یک دستگاه که به آن یونیت داخلی گفته میشود در داخل سقف کاذب نصب گردیده است. یونیت داخلی به واسطهی یک جفت لولهی مسی به یونیت خارجی که در خارج از ساختمان تعبیه شده است متصل میگردد.
از بارزترین تفاوتها میان داکت اسپلیت اینورتردار و معمولی میتوان به سرعت متغیر آن اشاره نمود که در نوع معمولی این سرعت ثابت میباشد. اما لازم به ذکر است که نوع اینورتر دار شامل مزایایی هم چون صدای کمتر، راندمان بالای سرمایش و گرمایش و طول عمر بیشتر میباشد.
-
طرز کار داکت اسپلیت
سرمایش و گرمایش در داکت اسپیلت ها توسط هواساز با مکش هوای درونی انجام می شود.عملکرد دستگاه در حالت سرمایش دقیقاً مشابه سیستم های اسپیلت یا همان کولر های گازی می باشد .
به این معنی که این دستگاه ” داکت اسپیلت ” جهت تولید سرما با استفاده از عبور از اجزای چرخه ای مثل کمپرسور ، کندانسور ، شیر انبساط و اواپراتور و تغییر فاز مبرد هوای عبوری از روی کویل اواپراتور را سرد کرده و آنرا به تهویه شونده تحویل می دهد .بدیهی است که در این حالت منبع انرژی دستگاه الکتریسیته است . در حالت گرمایش هم سیستم داکت اسپیلت به کمک کویل تعبیه شده در دستگاه و جریان آب گرم عبوری از داخل کویل هوای عبوری از روی کویل را گرم می کند و آن را به فضای تهویه شونده تحویل می دهد . در این حالت آب گرم عبوری از کویل توسط پکیج یا موتورخانه تأمین شده و منبع انرژی دستگاه گاز می باشد . در این حالت دستگاه همانند فن کویل کار می کند.
-
مزایا و معایب استفاده از داکت اسپلیت
بدون شک هر دستگاهی دارای معایب و مزایای خاص خود است و این موضوع نیز اجتنابناپذیر است. تنها باید اطمینان حاصل کرد که آیا مزایای دستگاه مورد نظر نسبت به معایب آن برتری داشته یا خیر. داکت اسپلیت نیز از این قاعده مستثنی نیست.
از نقطه نظر نصب و راهاندازی نیز باید گفت که داکت اسپلیت سیستم لولهکشی را به شدت کاهش میدهد که این کار علاوه بر هزینه، زمان عیبیابی در هنگام بروز مشکل را نیز کاهش می دهد. علاوه بر این موارد، داکت ساختمان را نیز کوچکتر میکند. در دنیای امروز که انرژی حرف اول را میزند، داکت اسپلیت در مقایسه با نمونههای قدیمی و سنتی، قیمت کمتری داشته و مصرف انرژی آن نیز کاهش یافته است.
اما گذشته از مزایای بسیار خوب این سیستم، باید از معایب آن نیز گفت. داکت اسپلیت قادر به تمرکز بر روی اتاق یا بخشی نیست. هنگامی که در یک خانه یا آپارتمان روشن میشود، تمام فضای اتاقها هم دما میشوند. ترموستات موجود در دستگاه در بزرگترین فضا قرار دارد اما با این حال این موضوع برای همه خوشایند نیست. از طرفی اگر داکت اسپلیت با چیلر و یا مینیچیلر مقایسه شود، مصرف برق تا حدی بالاتر است. اما در برابر اسپلیت دیواری برق کمتری مصرف میکند. در پایان باید به ایجاد صدای آزار دهنده این سیستم اشاره کرد که البته این مشکل قابل حل است.
-
نحوه انتخاب و خرید داکت اسپلیت:
خرید داکت اسپلیت اهمیت ویژهای دارد و اینکه چه نکاتی را میبایست در فرایند خرید رعایت کرد، بسیار مهم است. در انتخاب داکت اسپلیت دو نکته اهمیت بالایی دارد: انتخاب دستگاه و اجرای درست آن. برخی با نصب نادرست دستگاه، قادر نخواهند بود تا از امکانات دستگاه به طور کامل بهره ببرند. لذا در صورتی که دستگاه درست عمل نکنند آن را به عهدهی شرکت سازنده میگذارند. به جرات میتوان گفت که بیش از نیمی از راندمان دستگاه به نوع نصب و اجرای صحیح دستگاه وابسته است. از طرفی، نوع برند، قابلیتهای آن و امکانات مورد نظر خریدار در اولویت انتخاب دستگاه قرار دارند. برای خرید دستگاه نمیتوان صرفا به بازار مراجعه کرده و بصورت اتفاقی دستگاهی را انتخاب کرد.
موضوع بعدی ظرفیت دستگاه بوده که بایستی متناسب با متراژ محل نصب، موقعیت و کاربری محل انتخاب کرد. اگر دستگاهی با ظرفیت کم انتخاب شود، سیستم بازدهی کافی نداشته و نارضایتی مصرفکننده را به دنبال دارد. اگر بیشتر از ظرفیت محل نصب باشد که مصرف انرژی و مشکلات بعدی را به دنبال دارد.